02 September 2016

Update Release

1- 2012- Tarantulah Promo –Self Release
2- 2012 - Yang Penting Berisik Compilation - Noiseblastmedia Records (online compilation)
3- 2012- 6 Way Split Chaotic Of Psycho Golden Triangle- Split with  Kudetor (Indonesia), Tussock (Malaysia) , Blood Soaked Street Of Social Decay (Thailand) , Kryast (Indonesia), Untha Attack (Thailand) And Tarantulah (Malaysia) - D.I.Y Gila Babi Production (Malaysia)
4- 2012- Kedamaian Jalan Hitam (Black Peace Way) Demo- Trooper Art Regime Production (Malaysia)
5- 2013-Kedamaian Jalan Hitam -(Re-Release demo) - Evil Punk Records (Belarus)
6- 2013 -Kedamaian Jalan Hitam -(Re-release demo) - Fuck The Industry Record (Japan)
7- 2013 - Kedamaian Jalan Hitam -(Re-release demo) - Susuultrarockrecords (Indonesia)
8 - 2013- 3 Way Split -Kemusnahan Sejagat- with Penguasa Anjing (Malaysia) and Strength Enemy (Indonesia) - Headhunter Records Production (Malaysia)
9- 2014- Freedom Punker Vol.1 - In Grind We Trust (online compilation)
10- 2014- War Brutality  - Demo – Sisa Toxsick Production (Malaysia)
11- 2014 - War Brutality – Re -Release Demo- Evilpunk Records (Belarus)
12- 2014 - War Brutality - Re -Release Demo - Dente Podi Records (Brazil)
13- 2014- Ungovernable Resistance- Philiphines Syria/ Compilation – vol.7 (online compilation)
14- 2014 Ungovernable Resistance- Philiphines Syria/ Compilation – vol.8 (online compilation)
15- 2014 -Lemari kota Webzine – Still Lives compilation vol.2- (online compilation)
16- 2014 - War Brutrality (Tape Version) - DIY Labels and Distro (Malaysia)
17- 2014 - 3, 2, 1 destroy-Split with PKS Grind (Indonesia) and Penguasa Anjing (Malaysia) - Headhunter Records Production (Malaysia)
18 - 2014 - Civilazation Of Fear -Split with PSYCHOTIC SUFFERANCE (Malaysia) - Blazt Promotion (Malaysia)
19 - 2015 - Noise From Hell Compilation vol.1(online compilation)
20 - 2015 - Noise From Hell Compilation vol.2(online compilation)
21 - 2015 - Human's Suffer (3rd demo) - Sisa Toxsick Production 
22  - 2016- Moderate Metal Punk 2012-2015- Compilation - Tyranny Grinder Production. 
23- 2016- Sekatan Minda Terseksa , Kita Didusta (4th demo) - Sisa Toxsick Production
24- 2016- Armados/Tarantulah- Malaysia Metal Punk Attack(Split)- Berani Muntah Records 

Update on  2 September 2016

16 July 2016

Interview Sangwitok Zine #\12 July 2015

 Hampir setahun baru nak update hahaha.. Interview ini adalah paling panjang setakat ini dalam perjalananan band Tarantulah.Telah dimuatkan dalm Sangwitok Zine #12 .Line up mengambil masa dalam masa hampir dua minggu untuk menjawab segala soalan2 yang agak maut juga dari editor.. Terima kasih sudi menemuramah kami. Interview ini melibatkan 6 ms soalan jawapan. Memang total rabakk. Tq Mr.Eddy Sangwitok Zine...Hail to you bro!

29 June 2016

Review Tarantulah -Sekatan Minda Tersiksa , Kita Didusta

Terima kasih sauadara-saudara sekalian atas review-review ini ..Kejujuran anda amat kami hargai.. Akan diupdate dari semasa ke semasa

1. Blogger: Uvianhell696- Selasa 21 Jun 2016
- Review penuh boleh dibaca DISINI TANPA DISKRIMINASI

2. Blogger: Pyan Nathias -Selasa 28 Jun 2016
- Review  penuh boleh dibaca  DISINI TANPA DISKRIMINASI 

3. Sangwitok Zine- 29 Julai 2016
- Review penuh boleh DISINI TANPA DISKRIMANASI

Update: 29 June 2017

23 June 2016

Sejarah Ringkas




Tarantulah formed in 2007 by Man Rabaxx (Vocals), Silentt Shoutt (Drum/ ex-Deadly Conspiracy) and Awe Donde (guitar)  in Kuala Lumpur but continued to remain silent on the commitment to education and work without record any song. In 2011, Dani– Bass and Rusak Minda (Ex-Deadly Conspiracy) -Guitar offer themself to complete our band. Awe Donde left in May 2012 due personal problem. Recording process was done in our home studio in Ampang  and Seri Petaling.  Dani left this band because want to give full commitment for his business . We respect with his decision.

Current Line Up:

1-Man Rabaxx (Vocal)
2- Rusak Minda (Guitar/Bass/Vocal),
3) Silentt Shoutt (Drum/Vocal)

Tarantulah combain music from Motorhead, Municipal Waste, Disclose, Parkinson, Metallica, old Sepultura, Rumble Militia , The Bollocks but Tarantulah create our song begin with lyrics and mix element of of punk, heavy metal, d-beat, grind, crust,thrash metaL and rock n roll. Our music definitely dont have any solo or guitar hero. Only riff and riff, blast and beat and we name it as Moderate Metal Punk.

From 2011 we release some demos. compilation and some split with other band. But  our official releases  are:
1-      2012 – Kedamaian Jalan Hitam (Demo I)
a.       Trooper Art Regime Production (Malaysia)- r.i.p
b.      Fuck The Industry Record (Japan)
c.       Evilpunk Records (Belarus)
d.      Ultrarock Susu Records (Indonesia)

2-      2014 – War Brutality (Demo II)
a.       Sisa Toxsick Production (Malaysia)
b.      Dente Podi Records (Brazil)
c.       Evilpunk Records (Belarus)
d.      D.I.Y Records and Distro (Malaysia-tape version) – r.i.p

3-      2015 – Human’s Suffer (Demo III)
a.       Sisa Toxsick Production (Malaysia)
  2016-   Sekatan Minda Terseksa , Kita Didusta (Demo IV)
               a.    Sisa Toxsick Production (Malaysia)

Contact us at : tarantulah2012@gmail.com

Review Tarantulah from Uvianhell696 blog

1.  Tarantulah -War Brutality cd - 7 April 2014

Melihat nama band ni agak kompius juga kan,namun jangan disalah tafsir pula, band ni berasal dari kuala lumpur,memainkan irama punk dan dicampurkan sedikit elemen metal. dan ini adalah demo kedua dari mereka,demo ni mengandungi 6 lagu yang begitu berat untuk didengar,haha.. lagu pertama war brutality memang cukup brutal,brutal kearah sound punk yang raw,aku cukup kagum dengan susunan lagu ni, ini bukan tarantulah yang aku dengar dalam demo pertama mereka dulu,muzik untuk demo ni cukup bagus dari segi lagu2 sound produksinya pun menepati apa yang aku harapkan,lagu kedua apa erti kita kawan,lagu ni memang layan,lagi hebat dari lagu pertama tadi,intro saja kau ni kawan jenis apa nak berkira dengan aku..hahaha..seperti aku cakap rentak lagu ni memang layan,mungkin kalau lagu ni dibawah secara live,kompom chaos dengan pelanggaran sesama sendiri. demokrasi itu dusta,lagu ketiga,dimulakan dengan intro dipetik dari filem tiga abdul,adengan semasa pembahagian harta selepas ayah mereka meninggal.. lagu ni seperti 2 lagu diatas tadi, lagu ni pun sama juga dengan irama punk yang menberontak,aku rasa lagu2 tarantulah ni memang ngam dipersembahkan secara live,terasa pula aku nak moshing bila mendengar lagu2 mereka ni,selepas lagu ni mereka meneruskan dengan lagu provakasi itu dusta. dan disambung dengan lagu hellbangers,tribute untuk budak2 klhellbangers,dan juga semualah hellbangers kat muka bumi ni.dan diakhiri dengan lagu mati hidup semula,dengan lagu terakhir ni,aku rumuskan demo ni memang terbaik dari tarantulah,tidak rugi pelaburan aku untuk support band ni,jika sesapa yang inginkan cd ni bleh berhubung dengan mereka,harga untuk cd ni rm15 siap poslaju.. dan untuk tarantulah teruskan perjuangan,satu lagi aku harap demo ni harapnya diriliskan semula dalam format .kaset,sebab bagi aku sound macam ni akan menyerlah kalau dalam format kaset hehe...

Sumber asal: http://uvianhell696.blogspot.my/2014/04/tarantulah-war-brutality.html

2. Tarantulah -War Brutality (Kaset)- Khamis, 20 November 2014

Versi kaset...
aku perna publishkan versi cdr kat blog ni, dan aku perna ngimpikan utk mendengarnya dalam format kaset, dan akhirnya aku memilikinya.. kaset ni aku dapat byhand dari vokalis band ni, masa gig klhb hari tu, beli sekali ngan patchesnya cantikkan..hehe

klu cdr tu aku tak berapa kerap mainkan sebabnya aku kurang mendapat feel bila dengar, walaupun lagu2 band tarantulah ni mudah dihadam namun begitu ianya tak tersenarai dalam playlist harian aku.. malam aku balik dari gig tu kan, aku terus pasang kaset ni, PERGH!!! dia punya feeling tu lain macam, wow aku ckp dalam hati, memang terbaik, 2 kali aku round sebelum aku tido, lepas tu sambung balik lagi esoknya, dan sekarang kaset ni masuk list pilihan didengar.. bayangkan ceman hebatnya versi kaset ni..

ohya label yang rilis ni pun aku selalu tgk banyak kaset2 lama dia riliskan balik ingatkan cincai punya label, rupanya, ianya mmg betul2 minat ngan kaset ni, kualiti terbaik... salute DIY DISTRO, nanti kita deal ok.

Sumber asal: http://uvianhell696.blogspot.my/2014/11/tarantulah-war-brutality.html

3. Tarantulah - Human's Suffer - 4 Mei 2015


salam semuanya.. haha, rasa macam sudah lama aku tak cerita rilisan baru dari lokal band, semenjak dua menjak ni asyik membeli rilisan lama2 saja, utk melengkapkan koleksi sedia ada. kali ni aku nak cerita pasal bungkusan yang mendarat khamis lepas klu tak silap aku hahaha. baru dapat menaip ni, cuti kan 3 hari membezikan diri dengan family, ngan tido lah memang best tido time2 cuti.
untuk cd ni, ni adalah demo ketiga band tarantulah, band ni aku dah cerita kat posting tahun lepas, demo kedua mereka yang judulnya war brutality tu. yang aku gembiranya aku dapat versi cd ngan tape sekali. haha dalam bungkusan ni pula aku dapat satu versi lain lagi utk demo kedua tu. hahaha thx man utk demo free tu.

dalam demo human suffer ni tarantulah menghidangkan 7 track 5 darinya adalah lagu baru manakalah 2 lagu rakamana semula, lagu viva la peace adalah lagu dari 1st demo yang punya sound baru, manakalah satu lagu cover sepultura troops of doom. seperti demo kedua mereka demo kali ni, mereka masih mengekalkan gaya sound dari demo kedua.
lagu2 baru tarantulah kali ni dimulakan dengan lagu human's suffer, disusuli dengan lagu kedua benefit contradiction, lagu2nya mudah diterima halwa telinga senang diproses. kira layan lah bagi telinga aku, ohya rasanya kalau nak pra dengar lagu2 dorang ni boleh g utube ja usaha kat sana, kalu masuk support. utk keseluruhan demo ketiga ni aku boleh katakan mereka sudah bersedia utk album penuh. dengan sound begini mereka layak dapat pujian dari aku yang tak seberapa tahu dalam hal muzik ni, apa yang aku tahu ianya menghiburkan aku. terbaik geng.

lagi satu nak cerita pasal dia punya bungkusan, pelik tapi sesuatu yang baru dalam koleksi aku, lihat pada gambar kat atas, ianya seperti buku, bila di buka cd tu menegak terus. hurm sempoi lah,ohya macam mini zine, lihatlah foto2 dalamnya tu, tiap lagu diceritakan apa maksud lagu tu ngan tuju ngan sapakan, band tarantulah ni dorang perkenalkan muzik mereka moderate metal punk.. campuran gaya metal ngan punk gitu.. nah apa tunggu lama support mereka ni. utk maklumat lanjut g link ni.....tarantulah blogs. hellyeah...

4.Tarantulah - Sekatan minda terseksa... kita didusta- 21 Jun 2016

haloha... ini ada cerita sikit pasal cd yang baru aku terima minggu lepas, utk info band ini memainkan irama metalpunk dan berasal dari kl. ini adalah demo ke 4 dari mereka, mengandungi 4 lagu baru, masih lagi mengekalkan bunyi dari demo2 yang lepas, terus terang aku cakap, pertama kali mendengarnya aku agak kacaw mungkin juga keletihan yang melampau melanda diri haha.. namun setelah di dengar berulang2 kali, aku dapat mengikuti rentak lagu2 dalam demo ke 4 ni.

 untuk lirik masih lagi mengekalkan penentangan pada politikus masa kini.. lihat saja pada tajuk2 lagunya.
 untuk keseluruhannya aku mengharapkan sound seperti demo war brutality, bagi aku sound dan lagu2 dalam demo ke 3 tu mantap sekali, untuk demo ke 4 ni aku berikan separuh saja, untuk menghadamnya perlukan masa, harapnya demo ni dirilis dalam fomat kaset, sound seperti ini mmg ngam sangat kalau dengar dlm kaset bagi selera aku lah haha.. nanti aku cerita pula di entri lain pasal discografi kaset tarantulah ni. utk maklutmat lanjut pasal band ni boleh lah cari mereka di facebook.. taip saja nama band ni dan juga nama man rabaxx aka sarip doll.

k bai..
 Sumber asal:http://uvianhell696.blogspot.my/2016/06/tarantulah-sekatan-minda-terseksa-kita.html
 

07 June 2016

Tarantulah- Sekatan Minda Terseksa Kita Didusta



Pada hari ini Tarantulah dengan rasminya telah mengeluarkan material rasmi ke-5 berjudul " Sekatan Minda Terseksa, Kita Didusta selepas kaset "Moderate Metal Punk (2012-2015) yang menghimpunkan 3 demo terawal kami.

Release ini telah dikeluarkan oleh Sisa Toxsick Production (merupakan keluaran ke-3 label ni) sebanyak 40 keping sahaja dan 1/3 daripada akan diedarkan secara trade kepada band/individu/zine mulai 8hb ini.

Release kali ini menampilkan Intro + 4 tracks + Outro seperti berikut:

1. Masuk telinga kanan(Intro)
2. Propaganda Politik Dusta
3. Money Can't Buy
4. Politikus Masa Kini
5. Bullet Nightmare
6. Keluar Telinga Kiri (Outro)

Maklumat lanjut untuk pembelian  tertera pada flyers


Terima kasih atas sokongan.


23 March 2016

Tarantulah-- Moderate Metal Punk 2012 - 2015

This is our latest release in tape version Total 18 tracks taken from our 3 demos
i- Kedamaian Jalan Hitam (2012)
ii- War Brutality (2014)
iii - Human's Suffer (2015)

This tape released by Tyranny Grinder Producotion (D.I.Y Label from Thailand)

This tape only 200 bhat or USD 5 (exclude postage). If u want this please contact TERDSAK TIPALAK or TYRANNY GRINDER PRODUCTION.

Only 100 copies. Get it before too late...Thanks for support...



23 November 2015

Tarantulah- Liputan dari blog Ekstrim

1.  TARANTULAH - GABUNGKAN PELBAGAI ELEMEN MUZIK UNDERGROUND
Tarikh -  10 Jun 2013


Tarantulah ditubuhkan di Kuala Lumpur pada tahun 2007 di mana Man Rabaxx bertemu semula Silentt Shoutt dan Awe Donde selepas mereka menamatkan pengajian di salah satu IPT di negeri Kedah. “Kami telah berbincang dan bersepakat untuk menubuhkan sebuah band berdasarkan karya-karya sajak dibuat oleh aku sekian lama dan pada masa yang sama tidak membiarkan bakat-bakat line-up lain yang aktif dalam bidang seni (teater dan band) semasa zaman pengajian mereka. Namun rancangan itu tertunda apabila aku menyambung pengajian dan line-up lain berpindah tempat kerja menyebabkan projek ini terbengkalai. Sehingga kami bertemu semula pada penghujung 2011 untuk menjadikan projek ini satu kenyataan. Peristiwa bersejarah adalah lahirnya promo pertama kami yang merupakan titik permulaan sebenar Tarantulah” kata Man Rabaxx selaku vokalis utama menceritakan serba sedikit kisah dan sejarah penubuhan Tarantulah. 
Line-up terkini Tarantulah adalah Man Rabaxx (vokal), Rusak Minda (gitar), Silentt Shoutt (dram) dan dibantu oleh Rock Angel sebagai pemuzik undangan di bahagian bass. Difahamkan anggota asalnya Awe Donde (gitar) telah mengundurkan diri kerana tidak dapat memberikan komitmen terhadap band. 

Dari sudut muzikal, Man Rabaxx dilaporkan berkata Tarantulah adalah band yang mengabungkan punk, crust, metal, thrash serta muzik-muzik yang lain tanpa sebarang solo di dalam struktur muziknya. “Band ini selalu dikatakan sebagai black/death jika didengar pada teknik vokal tetapi sebenarnya lirik kami tidak menjurus kepada muzik tersebut. Band-band yang mempengaruhi kami bersama ialah Sepultura (OLD), Parkinson, Dark Throne, Rumble Militia, Metallica, Sodom, Motorhead dan lain-lain lagi”, ujar Man Rabaxx mengenai definasi dan sumber inspirasi muzik Tarantulah.
“Faktor-faktor persekitaran yang mempengaruhi kami termasuklah dari segi kekangan masa didalam menggubah lagu secara bersama, kemahiran line-up bermain alat muzik ditahap sederhana dan juga pengaruh-pengaruh muzik yang kami dengar. Band Tarantulah bukanlah band yang menitikberatkan isu teknikal dalam muzik kami”, tambah beliau dalam memberikan pandangannya terhadap situasi dalaman band ini.
Tarantulah mengutamakan lirik terlebih dahulu kerana dari situ barulah proses penciptaan lagu bermula. “Kesemua lirik-lirik dihasilkan daripada aku (Man Rabaxx) manakala basic melodi akan disusun oleh Silent Shoutt sebelum dipolish sekilat-kilatnya oleh Rusak Minda. Hahaha. Kualiti ini terlalu subjektif sebenarnya. Bagi aku terpulang kepada apa yang band itu mahukan kerana kita semua mempunyai naluri mendengar dan citarasa yang berbeza. Jadi terpulang kepada citarasa halwa telinga masing-masing kerana sesebuah kualiti lagu yang baik pada padangan band kadang-kadang masih lagi tidak dapat memenuhi citarasa pada pandangan orang lain”, maklum Man Rabaxx memperjelaskan proses penggubahan lagu serta pendapatnya dalam penghasilan sesebuah lagu yang memiliki kualiti.
Man Rabaxx turut menyatakan bahawa subjek atau tema utama lirikal Tarantulah adalah berkaitan dengan isu-isu yang berlaku di persekitaran kita yang mungkin tiada noktahnya seperti kebangsatan pemimpin korup, isu keamanan dunia yang semakin tak tenteram dan ketidakadilan pemerintahan dalam menjalankan pentadbiran. “Penulisan lirik adalah dengan penggunaan bahasa ringkas yang berbentuk sajak di mana ianya berdasarkan dari pengalaman dan pembacaan. Mesej ini sampai atau tidak terpulang pada pendengar. Salah satu sebab kenapa Tarantulah meletakkan lirik di dalam cover demo Tarantulah adalah bertujuan untuk menyampaikan apa mesej yang tersurat dan tersirat kepada pendengar selain dari mereka dapat sing-along bersama. Hehehe!”, kata Man Rabaxx lagi.
DISKOGRAFI
2012 - Tarantulah Promo - Self Release
2012 - Mix Tape Free Acheh Punk Vol.3 - Bandung Pyrate Punk (Indonesia) - Online Compilation
2012 - Yang Penting Berisik Compilation - Noiseblastmedia Records (Indonesia)
2012 - 6 Way Split Chaotic Of Psycho Golden Triangle - D.I.Y Gila Babi Production (Malaysia)
Menampilkan Kudetor (Indonesia), Tussock (Malaysia) , Blood Soaked Street Of Social Decay (Thailand), Kryast (Indonesia), Untha Attack (Thailand) dan Tarantulah (Malaysia) 
2012 - Kedamaian Jalan Hitam (Demo) - Trooper Art Regime Distro (Malaysia)
2013 - Kedamaian Jalan Hitam (Re-Release demo) - Evil Punk Records (Belarus)
2013 - Kedamaian Jalan Hitam (Re-release demo) - Fuck The Industry Record (Japan)
 Tatkala diminta memberikan pendapat tentang isu KUANTITI atau KUALITI dalam produksi metal underground, ini jawaban Man Rabaxx: “Isu kuantiti dan kualiti juga terlalu umum kerana bergantung kepada pendapat masing-masing. Bagi kami kuantiti tetap akan datang dulu sebelum kualiti. Daripada banyak kuantiti kita akan memilih yang mana berkualiti. Sebagai contoh lagu-lagu yang digubah tidak semuanya akan direcord di mana kita akan memilih lagu-lagu tertentu sahaja untuk direcord. Selebihnya mungkin akan diperbaiki dan akan direcordkan untuk material akan datang”.
Rilisan mutakhir dari Tarantulah adalah demo “Kedamaian Jalan Hitam”. Difahamkan rilisan ini merupakan asas rujukan bagi menentukan halatuju muzik Tarantulah dan sebagai material rasmi untuk memperkenalkan band. Buat masa ini bagi sesiapa yang mahu mendapatkan rilisan ini boleh menghubungi label Evil Punk Records (Belarus) dan Fuck The Industry (Japan). Rilisan asal daripada pihak Trooper Art Regime Distro (Malaysia) sudah habis dijual. Dikhabarkan mungkin akan dirilis semula tetapi bukan dalam masa terdekat ini.
“Memandangkan kesuntukan masa dan faktor line-up yang tinggal di negeri yang berbeza amat membataskan kami untuk berlatih dan merekodkan lagu. Kami berpuashati setakat ini apa yang dihasilkan namun tidak menafikan banyak lagi kelemahan-kelemahan yang perlu diperbaiki terutama berkaitan mixing. Memandangkan ianya rilisan sulung kami, jadi tiada perbandingan yang dapat kami lakukan. Kami akan cuba bermeditasi sebaik mungkin untuk material yang akan datang”, bicara Man Rabaxx memperkatakan tentang tahap kepuasan pihak band sendiri terhadap rilisan demo “Kedamaian Jalan Hitam” ini.
Man Rabaxx selaku jurucakap Tarantulah di atas persetujuan line-up band turut menjawab persoalan EKSTRIM berkaitan pentingnya persembahan live / gig kepada band: “Secara peribadi, persembahan sebenarnya serba sedikit dapat membantu band untuk memperkenalkan nama mereka. Tidak boleh dinafikan sesetengah crowd hanya akan membeli demo / EP / album setelah melihat persembahan band tersebut. Tarantulah buat masa ini belum pernah perform di mana-mana persembahan walaupun ada jemputan kerana faktor kurangnya latihan dan keterbatasan masa yang amat mencemburui untuk kami bersama. Kami hanya jamming 2-3 kali setahun dan selebihnya banyak ditumpukan di dalam proses penggubalan lagu. Ya buat masa ini boleh dikatakan Tarantulah adalah studio band.Walau bagaimanapun kami akan cuba sedaya upaya untuk mencuri sedikit waktu untuk memenuhi undangan persembahan setelah latihan yang mencukupi untuk memberikan persembahan yang terbaik kepada crowd”. 
Bercakap mengenai penulisan lagu-lagu baru serta perancangan rilisan yang akan datang, Man Rabaxx memberitahu bahawa penulisan lagu-lagu baru masih dalam peringkat awal lagi. Rilisan-rilisan yang bakal dikeluarkan belum ada judul yang rasmi tetapi ianya adalah split (Malaysia) dan kompilasi (Sweden) yang jika tiada aral melintang akan diriliskan dalam tahun ini juga. Bila sudah dikeluarkan dalam bentuk flyers yang rasmi dan sahih baru Tarantulah akan sebarkan. “Harapan Tarantulah adalah untuk berkarya selagi mampu ( tiada target setiap tahun mesti ada rilisan ataupun menjadi band komersial) dan dapat menyebarkan karya-karya kami  di luar negara”, ujar Man Rabaxx merujuk kepada harapannya tentang masa depan Tarantulah.
Sebagai kata terakhir dari Man Rabaxx yng turut mengakui bahawa hanya Tarantulah satu-satunya band yang disertainya, beliau berpesan, “Band-band underground perlu berkarya dengan hati yang jujur dan bebas dari kongkongan sesiapapun kerana inilah band kita sendiri bukan band orang lain. Dan kita tak boleh paksa orang lain untuk menyukai band kita”
“Terima kasih kepada editor kerana sudi temuramah kami band yang baru nak menapak. Diharap portal/blog ni dapat selongkar lagi band-band local yang masih kurang dapat pendedahan. Contoh Hiding Fear (Thrash/Death), Hellstorm (Black/Thrash Metal), Slaydeath (Death/Thrash), Mu-Aru (Death/Black Metal) , Sindraz (Raw Black Metal), Nightwolf (Black Metal/Punk), Kathgor (Death Metal), Vault (Thrash Metal), Atrocious (JB Black Metal). A.B.M.S 696 (Bestial Black Metal JB), Saka (Raw Black Metal), Triumph Ov Fire (Malacca Melodic Black Metal), Recidivist (Death Metal) dan lain-lain lagi”, kata Man Rabaxx mengakhiri perbualan.
Sumber: http://ekstrim-info.blogspot.my/2013/06/profil-tarantulah.html

2. TARANTULAH - DEMO #2 "WAR BRUTALITY" BAKAL RILIS
Tarikh:26.02.2014

TARANTULAH yang lebih senang menggelarkan muzikal bawaan mereka sebagai Moderate Metal Punk kini berada di landasan terbaik menghampiri rilisan Demo Ke-2 mereka, diumumkan bakal berjudul "War Brutality". Kelahiran demo ini berbekalkan enam buah lagu terbaharu ciptaan TARANTULAH, dirakamkan antara September 2013 hingga Januari 2014. Senarai lagu adalah seperti berikut:
01. War Brutality
02. Apa Erti Kita Kawan
03. Demokrasi Itu Dusta
04. Provokasi Hati Mati
05. Hellbangers (Tribute to KL Hellbangers)
06. Mati Hidup Semula
Menurut Man Rabaxx vokalis utama band 3-piece ini, proses rakaman telah dijalankan di Seri Petaling, Kuala Lumpur. "4 buah lagu dirakam sekitar September - Disember 2013 manakala 2 lagi yang terbaharu pada Januari 2014. Kaedah dan konsep rakaman masih lagi sebagaimana pendekatan yang digunapakai dalam rilisan terdahulu iaitu DIY Home Studio tetapi kali ini kami menitikberatkan kualiti bunyi yang lebih baik", kata beliau. Selain Man Rabaxx, TARANTULAH turut dianggotai oleh Rusak Minda (gitar/vokal) dan Silentt Shoutt (dram/vokal).
Menariknya, demo ini turut memuatkan sebuah lagu berjudul 'Hellbangers', sebuah lagu penghormatan yang didedikasikan khas buat kelompok KL Hellbangers. "War Brutality" dirancang untuk dikeluarkan dalam dua versi berbeza; versi Malaysia sekitar Mac/April 2014 dan kemudiannya menyusul versi luarnegara dijadualkan pada Jun/Julai 2014. Untuk versi pasaran tempatan bakal dikendalikan oleh SISA TOXSICK PRODUCTION.
Selain daripada demo "War Brutality" ini, turut berada dalam perancangan rilisan TARANTULAH di awal 2014 ini adalah penampilan dalam kompilasi UNGOVERNABLE RESISTANCE (Filipina), FREEDOM PUNKER - IN GRIND WE PUNX - VOL.1 dan juga Split CDR bersama PSYCHOTIC SUFFERANCE. Hubungi tarantulah2012@gmail.com untuk sebarang maklumat lanjut.
Sumber:  http://ekstrim-info.blogspot.my/2014/02/tarantulah-demo2.html
3.TARANTULAH - "WAR BRUTALITY" DEMO 2014 [MALAYSIA EDITION]
Tarikh: 04.03.2014 
Setelah diwar-warkan tentang bakal rilisnya demo kedua TARANTULAH, akhirnya "War Brutality" dikeluarkan dan mula berada di pasaran underground tempatan pada 2 Mac 2014. Demo CD ini dikeluarkan oleh SISA TOXSICK PRODUCTION, menghidangkan 6 buah lagu-lagu baru berkonsepkan Moderate Metal Punk dari TARANTULAH, disenaraikan seperti berikut:
01. War Brutality
02. Apa Erti Kita Kawan
03. Demokrasi Itu Dusta
04. Provokasi Hati Mati
05. Hellbangers (Tribute to KL Hellbangers)
06. Mati Hidup Semula
Demo CD yang dikatakan versi pasaran tempatan sahaja ini dikeluarkan terhad kepada 100 unit dan beredar pada harga RM10 (edaran tangan) / RM15 (pesanan pos). Pelekat (sticker) percuma juga akan diberi. Turut ditawarkan harga pukal (wholesale) yang istimewa kepada mana-mana ejen distribusi yang berminat untuk turut sama mengedarkan "War Brutality" ini. Sebarang pesanan, pembelian dan pertanyaan sila hubungi vokalis TARANTULAH: Man Rabaxx
Sumber: http://ekstrim-info.blogspot.my/2014/03/tarantulah-demo2014.html
4.TARANTULAH - PERKEMBANGAN OGOS 2014 
Tarikh :06.09.2014
Tarantulah dalam proses menyiapkan demo ke-3 kami "Human's Suffer" dalam masa terdekat. Proses rakaman dan mixing masih dijalankan secara D.I.Y (home studio) kerana kesulitan lineup kami bertiga untuk berjumpa lantaran masa bekerja yang berbeza (shift kerja / hari bekerja yang berbeza) selain faktor tempat tinggal yang jauh antara satu sama lain dan kesulitan untuk mendapatkan cuti dalam tempoh yang lama. Namun atas komitmen dalam sebuah band kami tetap teruskan.
Kenapa masih berada dalam pagar kawat berduri "Demo"? Tarantulah masih menganggap ini bukanlah rakaman profesional (menggunakan studio penuh) namun kami akan memastikan peningkatan mutu (kualiti sound terutamanya) daripada dua demo terdahulu "Kedamaian Jalan Hitam" dan "War Brutality".
Rakaman dijalankan secara spontan di mana melodi dihasilkan semasa proses rakaman berpandukan lirik terlebih dahulu. Kami tidak mempunyai masa yang banyak untuk melakukan latihan terlebih dahulu sepertimana band-band lain lakukan sebelum bersedia untuk memasuki studio. Jika teknik ini dipraktikkan dalam rakaman studio penuh semestinya band akan menanggung kos rakaman (berdasarkan jam) yang lebih tinggi. Tidak relevan bagi band hanya mempunyai pendapatan cukup makan seperti kami. Namun kami tidak mahu lagi mahu membuang masa seperti yang dahulu (2007-2011) tanpa sebarang rilisan. Jadi kesinambungan band perlu diteruskan walaupun hanya rilisan dalam berbentuk demo.
Rakaman kali ini juga akan memuatkan 6 buah lagu seperti dua demo terdahulu namun hanya 4 buah lagu baru akan direkodkan bersama 1 lagi lagu yang direkodkan semula dan 1 lagu cover. Secara ringkas lagu-lagu yang terlibat:
1. Human's Suffer
2. Benefit Contradiction
3. Stop The Abuse
4. Penindasan Golongan Bawahan
5. Lagu rakaman semula - akan ditentukan kemudian
6. Lagu cover - akan ditentukan kemudian
Dalam perancangan release ini akan dikeluarkan dalam bentuk kaset dan CD. Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga yang dirancangkan berjalan lancar.
Sumber:  http://ekstrim-info.blogspot.my/2014/09/tarantulah-ogos2014.html
5. TARANTULAH - "WAR BRUTALITY" FORMAT KASET
 Tarikh : 28.09.2014

Semangat underground kental yang seakan menjadi tunjang prinsip perjuangan muzikal TARANTULAH diteruskan melalui pengeluaran Demo 2014 mereka "War Brutality" kali ini dalam format kaset pula.
"War Brutality demo akan diriliskan dalam bentuk kaset oleh DIY DISTRO AND RECORDS tidak lama lagi. Ini adalah rilis versi keempat selepas rilisan dari SISA TOXSICK PRODUCTION, EVILPUNK RECORDS (Belarus) dan DENTE PÔDI RECORDS (Brazil) dalam bentuk CD-R. Nantikan kemunculannya!", maklum Man Rabaxx, vokalis TARANTULAH.
DIY DISTRO AND RECORDS adalah label yang bertanggungjawab mengeluarkan "War Brutality" dalam format kaset. Di bawah kod rilisan DIY 05, kaset ini dikeluarkan sekitar September 2014 didatangkan bersama pelekat (sticker) percuma! Hubungi pihak-pihak berkaitan untuk mendapatkan rilisan ini.
Sumber:  http://ekstrim-info.blogspot.my/2014/09/tarantulah-demo2014-tape.html

6. TARANTULAH / PENGUASA ANJING / PKSGRIND - 3..2..1..DESTROY!! 
Tarikh:

TARANTULAH (Moderate Metal Punk KL) dan PENGUASA ANJING (Grind/Punk Sabah) bergabung bersama PERANGKAI KEMBANG SEROJA atau PKSGRIND (Crustgrind dari Jakarta, Indonesia) dalam satu rilisan 3-way split berjudul "3..2..1..Destroy!!" keluaran HEADHUNTER RECORDS. Split CDR ini mula beredar pada 5 Ogos 2014, berharga cuma RM3 (tidak termasuk kos penghantaran). Hubungi Benny Pangazou (pemilik label) untuk pesanan!
TARANTULAH
01. War Brutality
02. Apa Erti Kita Kawan
03. Demokrasi Itu Dusta
04. Provokasi Hati Mati
05. Hellbanger
06. Mati Hidup Semula
PENGUASA ANJING
07. Woof Woof (intro)
08. Pedang Bermata Dua/Part 2
09. Kami Bukan Jakun
10. Musnah
11. Stop Abuse Me
12. Duit Itu Tuhan Palsu
13. Penguasa Anjing
PKSGRIND
14. Sampah Berguna
15. Hijau (Puppen cover)
16. Police Brutality (Bekas cover)
17. Kontol Hidup Mu
18. Matilah Kau
19. Kerjakan Sendiri
 
Sumber:   http://ekstrim-info.blogspot.my/2014/08/321destroy.html
 
 .

15 November 2015

Selipar Malaya Zine 23 .07.2013

  Tarikh : 23 Julai 2013
Salam...apa khabar Tarantulah dan boleh tahu siapa yang menjawap interview ini....
- Salam kerana sudi menemuramah band kecil kami. Aku Man Rabaxx selaku wakil band akan menjawab persoalan-persoalan yang diajukan..
O.K..Soalan pertama aku...cuba cerita macam mana TARANTULAH boleh terlibat dalam dunia U/G dan kenapa bukannya dalam dunia mainstream juga mengapa pilih 'Raw Punk' dan kenapa tidak terus saja 'Metal' dalam muzik Tarantulah ni?
- Tarantulah pada tahun 2007 namun mula serius pada tahun 2011 apabila kami bertekad untuk merakamkan karya kami dalam bentuk audio. Secara umumnya kami hanya peminat muzik-muzik keras yang mengunjungi gig berdekatan dan bertekad untuk melahirkan band satu hari nanti, alhamdullialh impian itu dah tercapai sekarang. Raw punk adalah root pada band Tarantulah namun tidak mustahil satu hari nanti akan berevolusi ke arah muzik Metal kerana lineup kami juga pendengar muzik metal yang tegar terutama aku dan bassist.
Bagaimana dengan line-up dalam band ni, boleh perkenalkan tak? 
Tarantulah 2007-2011:
- Man Rabaxx- Vocal / Silentt Shoutt- Drummer / Awe Donde –Guitar
Tarantulah 2012:
- Man Rabaxx – Vocal / Rusak Minda – Gitar / Rock Angel – Bass / Silentt Shoutt- Drum
Tarantulah kini bergerak di Kuala Lumpur namun line up tinggal di 4 negeri yang berbeza.. Namun masa untuk rakaman dan latihan akan diatur berdasarkan kesesuaian dan tolak
ansur.
 

Apa VISI/MISI TARANTULAH setelah berada dalam scene skang ni?
- Tarantulah bermatlamatkan untuk bekarya dalam bentuk sendiri dimana karya bermula pada lirik atau lebih tepat karya-karya sastera berbentuk sajak dan dimelodikan untuk dan dijadikan lagu sebagai medium penyebaran. Muzik yang diterapkan tidak ditetapkan dalam muzik raw punk semata-mata namun juga turut berevolusi dengan muzik-muzik lain jika bersesuaian dengan lirik-lirik disediakan. Misi ada menghasilkan karya-karya mempunyai originaliti (hakikatnya susah).. hehehe....
Bolehkah anda dan Tarantulah merialisasikan visi/misi ni jika band dapat bertahan dalam masa 5 tahun akan datang?
- Terus menghasilkan material dari semasa ke semasa meluasakan jaringan komunikasi banyak buat kawan dari mencari musuh hehehe...
Bercakap mengenai kehebatan sesebuah band itu, rasanya Tarantulah sudah berada di dalam zon yang bagaimana?
- Siapalah kami nak menceritakan tentang kebagusan band sendiri, itu lebih layak dijawab oleh kawan-kawan yang membeli karya-karya kami. Namun secara amnya aku berpuas hati dengan sumbangan line up pada masa kini....proses pembelajaran akan diteruskan dari semasa ke semasa.

Mengenai lagu dan lirik dalam TARANTULAH, apa yang mendorong anda untuk menulis sedemikian rupa dan mengapa disampaikan dalam Bahasa Melayu dan bukannya dalam bahasa mat salleh?
- Seperti yang aku maklumkan Tarantulah bermula pada lirik dahulu kemudian diiringi dengan melodi. Tarantulah selesa dengan cara tersebut sekurang-kurang mengurangkan pengaruh dari band-band yang kami dengar. Buat masa ini karya-karya dihasilkan dalam Bahasa Melayu memandangkan aku sebagai penulis lirik selesa menggunakan Bahasa Melayu. Namun akan datang kami akan menggunakan bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. Hanya masa akan menentukan. Just wait and see hehehe...
Rasanya penerimaan dengan lagu-lagu yang korang hasilkan tu bagaimana?
- Seperti biasa pasti ada pujian dan kritikan. Kritikan pula datang bentuk membina atau membunuh. Kritikan membina seperti dari segi sound production , mutu rakaman akan diambil berat .. Manakala kritikan untuk membunuh semangat band kami tidak ambil pusing. Buat semak kepala saja hahaha.. Apapon kami lebih menghargai kepada kawan-kawan yang membeli karya-karya kami dalam bentuk original. You Rules!!!
Apa pandangan anda mengenai scene bawah tanah Malaysia setakat ni?
- Perbezaan ketara adalah medium komunikasiyang lebih meluas. Band-band tiada alasan lagi untuk menyebarkan karya-karya mereka. Tarantulah sendiri telah terlibat dalam beberapa kompilasi diluar negara seperti di Indonesia dan split dengan band Thailand dan Indonesia di bawah label D.I.Y Gila Babi Production. Karya-karya baru penting sebagai penyambung warisan generasi terdahulu bagi memastikan D.I.Y culture and roots tidak akan mati.
Demo sudah keluar, bila lagi TARANTULAH akan mengeluarkan lagi taring supaya orang boleh kenal TARANTULAH dengan lebih dekat?hehehe...
 - Taring? Kami tiada taring hahaha ..Namun apa yang boleh diperkatakan band kami akan terus mengeluarkan material-material akan datang. Penerimaan adalah no.2 kedua penting. Yang paling sejauh mana semangat dan kejujuran untuk hasilkan karya yang memuaskan hati band itu sendiri itu yang paling kami utamakan.
Aku rasa dari segi sound korang ada mirip-mirip Parkinson/Motorhead atau sewaktu denganya, band mana lagi yang menjadi idola atau rujukan utama dalam muzik TARANTULAH dan kenapa?
- Macam-macam pendapat tentang muzik Tarantulah. Ada yang kata seperti Impetigo, Parkinson, Motorhead, Rumble Militia, Napalm Death (awal) Nailbomb. Bagi aku itu pendapat masing-masing dan aku hormatinya. Tarantulah tetap menggunakan formula yang sama bermula dari lirik kemudian melodi. Apa nak jadi jadi la..hahaha..
Bagi TARANTULAH dari segi sound, jika ada mendapat tawaran atau offer labels yang bagus untuk untuk jadikan sound korang lagi best, sound yang macam mana yang korang nak?
- Nak bagi contoh band ke? Kalo contoh band aku suka sound-sound Band Impetigo dimana setiap lagu mesti ada intro. Soalan ni berkait dengan soalan sebelum ni.. Soalan perangkap ala paparazzi pon ada hahaha...

Sekarang ni banyak berpendapat UG ni hanya trendy serta mengikut peredaran masa, maka muncul la POSERS dll hahaha, cuba komen skit pasal ni..? 
- Perkara ni dah lama.. Kita pada awal-awal pon menjadi trendy dan posers.. Pada aku xkisah sangat kalo diorang senang-senang nak labelkan orang trendy dan posers kita tengok dulu sapa yang akan bertahan lama dalam scene.. Kadang-kadang yang suka labelkan orang trendy dan posers ni untuk apa? Untuk dapatkan perhatian atau publisiti murahan untuk band? Hal ni belum hal fuck-mengfuck band lain.. Band orang lain jangan la kita kacau,, jiakan faham betol-betol prinsip metal dan punk hal-hal ini tak kan timbul.. so belajar dulu hormati karya orang lain..Emo aku ni hahha... 
Apa maksud punk & metal bagi falsafah korang..? hahaha
- Amboi hahaha....Punk dan metal bagi pemahaman aku.. Ni soalan touching knowing ke apa? hahha.. Ok bagi aku Punk adalah cara pegangan hidup/prinsip yang mementingkan tiada kokongan sesiapa dalam membuat keputusan untuk kebaikan diri sendiri. Ini tafsiran mudah aku la apa ertinya punk. Metal pula juga bagi lahir dari perkara yang dimana situasi dulu-dulu keduanya muncul disebabkan ketidakpuashatian terhadap sistem, undang-undang, dan perkara lain terhadap masyarakat.. Punk muncul lebih dahulu sebelum metal cuma bagi metal itu lagi berat soundnya berbanding.. ok x.. ni harap aku xmerapu hahaha....

Terima kasih kerana sudi di interview. Ada kata-kata pesanan anda & TARANTULAH pada sesiapa yang baca ZINE ni?
- Terima kasih sudi temuramah band kecil kami. Bagi mana-mana pihak yang iingin mendapatkan demo/bikin split/ nak belanja makan-makan hehehe kami boleh terus email ke tarantulah2012@gmail.com http://www.facebook.com/pages/Tarantulah-MALAYSIA. Terus support band tempatan kita..Jangan jadikan perbezaan minat/ideologi sebagai batun penghalang untuk terus bekarya. Pedulikan kritikan-kritikan membunuh semangat band anda.. terima kasih sekali lagi...
 Sumber Asal:  http://tarantulahprecious.blogspot.my/2013/01/selipar-malaya-zine-interview.html

Wizard of Noz Blog 16.02.2013

 Tarikh:16.02.2013

1. Start off by introducing yourself and what is your role in your band?
Hi I’m Man Rabaxx vocalist and lyricist for this band. Thanks for this interview

2. So you are some what a new band, how have things been going so far?
 So for we already release our first demo (3-4) months and responses from friends so far so good (have good and bad critics)

3. How is the scene in Malaysia, are there any other bands worth mentioning?
Many bands in Malaysia very good potiental such as Humiliation (Death Metal) , Tools of Trade (Grindcore) – already finish their Europe tour. Triumph Ov Fire (melodic Black Metal), Wynken Delirium (Sludge Metal), Blood Legion (Death Metal), Au- Revoir (Avant Grade Metal) and many more/ a lot to mention but this time only this in mind right now.


4. Tell me a little about the other members of the band? And do any of you play in other bands?
Another line up Rusak Minda (Guitar) and Silentt Shoutt ( Drum) already in another band named Sisa Toxsick. Our bassist , Rock Angel is vocalist for Triumph Ov Fire and Heldrasil (Melodic Death Metal). I don’t have other band.

5. Tell me a little about the other releases you have and where they are available for purchase?
Other releases beside our demo is 6 Way Split Chaotic Of Psycho Golden Triangle featuring Kudetor (Indonesia), Tussock (Malaysia) , Blood Soaked Street Of Social Decay (Thailand) , Kryast (Indonesia), Untha Attack (Thailand) and Tarantulah (Malaysia) released by D.I.Y Gila Babi Production – new underground label from Malaysia. Another releases do not release yet

6. Are you a touring band or are you a studio only band? If you are a touring band list some of your best shows so far, or if you are a studio only band explain why that is?
Currently we just studio band only and we want to release more and more release first before ready to perform. Another matters all the line up not fulltime musician.

7. Do you have any amusing stories from when you recorded your album or when you where on the road?
 So far we enjoy doing what we want without any stories although we very far from each other . But we still can managed this problem. Only give our best commitment

8. Name some of the bands that have influenced your playing style and then name some of the bands that people think influenced you but didn’t?
Some friends mention we like Voivod . But we never heard any album. Some band influenced us are Darkthrone, Parkinson, Deviated Instinct and many more too mention but we try blend it with our own way where all the process begins with the lyrics.

9. What are some of your all time favorite albums?
Me personally like Parkinson (About A War), Dark Throne ( A Blaze in Northern Sky), Vociferation Eternity (Ocean Myth), Silent Death (Before The Sunrise), Black Fire (Lahir dari Api). Thats cross in my mind right now.

10. Name some of the all time worst or overated Metal albums in your opinion?
My opinion The Kovenant -Animatronic the worst overated album ever.. Untill now i can accept it although i know all band must progressive in their music

11. Let everyone know what the band has planned for the future.
Our plan next future want to records more material. Feedback is second matter..Only material the best way to tell who you are.

Sumber:   https://thewizardofnozblog.wordpress.com/2013/02/17/tarantulah-interview-02-16-2013/


31 October 2015

Review from Sangwitok Zine (Malaysia)


Thank to Sangwitok Zine for your review.
 Link:
Blog:http://sangwitokzine.blogspot.my
Facebook: https://www.facebook.com/Sangwitok-Zine-261656343874342/

1- TARANTULAH - Promo 2012 
 Date: 3 November 2012
First things that caught my attention when their music touch my ears is that Azmaniak of Langsuyr hahaa.. Yes indeed and its not about the music but the vocalist hehee.. Their vocal style almost similar even both are also sharing the same name which is Man but then Tarantulah one is Man Rabaxx hahaa.. His vocals almost like Azmaniac except more harsh and rough. Ok lets talk about their music. Hmm.. its a Raw Rawk Rabaxx as mentioned in their bio. Ahh.. at first I thought this shit might be somekind of Grindcore or Death Metal madness. Well its quite different than what I've expected. Raw Rawk Rabaxx. Well it was indeed very much Raw kinda approached. As for Rawk or Rock, I would say it was rather a mixture of Thrash and Death Metal not really Rock. And the Rabaxx or rough, I would definitely say YES my bro hahaa.. Ok 2 trax available in this Promo which I think quite harsh and a bit rebellious hahaa.. Refering to the traxtitle such as Hak Kita(Our Right) and Pukul Mereka Dalam Diam(Beat Them In Your Silence) really showing how hatred and anger was dominated in most of their songs. Well I dont want to talk about the political ideology or life philosophy. Maybe Tarantulah got their own views about certain issues and I respect that. Anyway I was quite curious as to why that shit Masihkah Kau Ingat songs from our local pop band Kopratasa was played as an intro and outro. Man rabaxx should have the answer I guess hehee.. So for those of you who are so particular about perfect recording sounds then I suggest dont try this at home hahaa.. It will bleed your ears hahaa.. Hmm.. latest info that I heard that they have already unleashed new opus. An EP or album I'm not so sure. Anyway just get that new shit then enjoy their so called Raw Rawk Rabaxx blasphemy hahaa.. Only from tarantulah83@gmail.com ~ Mr Ed Sangwitok

Source:  https://www.youtube.com/watch?v=i6HT3_viNXQTARANTULAH - War Brutality (2014) 

2.  TARANTULAH - War Brutality (2014) 
Date: 24 Oct.2014


Hah, when Punk meet Metal then you will get War Brutality. Yes indeed and I think Tarantulah did a very good job in this latest opus. By the way my thx goes Man Rabaxxx the frontman of Tarantulah for sending me this interesting stuffs. Ok, as I mentioned above this is actually a Punk stuffs but being blended by the heavy and brutal Metal riffs. You can have both elements in most of the trax. The catchy marching beat of Punk managed to beautified those harsh and raging Metal riffs. I think Man and his komrad managed to make a clear remark of how Tarantulah musical direction. They are not only metallers yet also a Punk music lover hahaa.. Ok, lets talk about this shit stuff. Hmm.. it was released by Sisa Toksick Prod for Malaysian scene. By the way for your info this shit demo also managed to penetrated Belarus and Brazil ug scene. Hah, quite impressive and I think Tarantulah really serious to promote their name to the foreign scene. Latest, they were also released this demo in cassette format under DIY Distro & Rec. Ok, we have 6 trax in this demo which I think quite interesting hahaa.. Well its not about the music but the intro in each of the trax. Those short intros at the beginning of the trax seems like a short summary of the content. Well I dont deny that this kind of style not that new to us and being used by so many bands especially Grindcore. Anyway what make this kind of style very interesting and special is that the type of sampling being used which sometimes quite funny, sad, angry, sexy and many more which I'm fukkin sure it has their own messages to delivered. Well Tarantulah did a very good job in this parts. Ok, one advise for the band is pls improve your sounds recording and mixing in the next opus. Sometimes it shows how serious and good we are in our job when things that we do become better from times to times. I do understand that budget might be one of the reason. Well maybe it was also their intention to make it raw, dirty and rusty. Who knows? Hahaa.. Anyway some improvement needed to ensure the quality of our materials at the best level right? So wanna know more just ask at tarantulah2012@gmail.com ~ Mr Ed Sangwitok

Source: https://www.youtube.com/watch?v=MkKs-cJeXbc

3. TARANTULAH - Human's Suffer (Demo 2015) 
Date: 30 May 2015

 
Hah, Moderate Metal Punk is back again! Yes indeed, Tarantulah is back with the new opus of Human's Suffer. Hmm.. I do agree with the title as we can see these days that human are suffering everywhere. Most of them are facing the tribulation of war and genocide for example Palestine & Rohingya. Some others are suffering due to the mental illness and disease. Hmm.. it seems that HS contain a very heavy humanitarian issues and it was desecrated perfectly to the underground scene. I guess not much undergrounders really care or concern on this things. Anyway those who are open minded shall understand of what is Tarantulah trying to deliver thru this new stuff. Hmm.. I think its a kind of trademark for Tarantulah to talk about this kind of issues in their songs. Such issues sometimes really close to us where we face it in our daily life. Hah, I was so glad to see such a brave band to talk about this kind of shitty things which was some of metalheads refuse to talk about it in their music even in their interviews hahaa.. By the way thx so much to the band for sending me this awesome stuff. So, the content of each songs sounds quite serious yet the music still remain the same as before which is very much catchy banging tunes. Yes indeed, it still blended by the Punk influenced in the heavy harsh Metal riffs. The sounds still the same as before which is raw and rusty. Well, I guess it was their intention to produces such a raw sounds. Hah, sometimes it reminds me of the old days of demo stuffs which being recorded live in the jamming studio hahaa.. I guess surely you know how was the sounds right? Dual vocalist of harsh growling and screeching screams. Well, sometimes a bit disturbing due to it was louder than the music. Hah, hopefully they can do something about this shit in the future releases hahaa.. Hmm.. another things that I'm fukkin sure being their favourite is the intro and outro at each of the songs. Hah, some of the dialogue quite catchy and interesting which definitely related to the content of the songs. By listening to the intro then you shall know what was the songs really talk about. Hah, that dialogue from Ibrahim Din (Do Re Mi) was so catchy and funny. Well done bro! So, we have 6 trax in this opus which is trax 1 to 4 is the new songs while trax 5 is taken from the 1st demo and the last trax is the cover song from Sepultura - Troops Of Doom. By the way the packaging was so weird yet creative as it was almost like a DVD cover style. Ok, thats all punks. The CD was unleashed by Sisa Toxsick Prod. So, go and grab this CD now and try to understand the points that they wanted you to know. tarantulah2012@gmail.com ~ Mr Ed Sangwitok

Source:  https://www.youtube.com/watch?v=KaEloYr4Brk





19 July 2015

TARANTULAH- ALL SONGS LYRICS

TITLE : KEDAMAIAN JALAN HITAM (DEMO)
YEAR: 2012

VIVA LA PEACE
TAK MAHU HIDUP
DALAM KETAKUTAN..
TAK MAHU HIDUP
DALAM SENGSARA
TAK MAHU HIDUP
DALAM HURU HARA..
TAK MAHU HIDUP
DALAM KESEPIAN
MAHUKAN KEDAMAIAN,
TOLAK PEPERANGAN
VIVA LA PEACE
VIVA LA PEACE

TAK MAHU LAGI
MENJADI KORBAN..
TAK MAHU LAGI
 MENJADI HAMBA
TAK MAHU LAGI
BERSENGKETA..
TAK MAHU LAGI
HIDUP DERITA
MAHUKAN KEDAMAIAN,
TOLAK PEPERANGAN
VIVA LA PEACE
VIVA LA PEACE

INGINKAN KEHIDUPAN
YANG HARMONI
IMPIKAN KEHIDUPAN
PENUH KASIH SAYANG
MENGHARAPKAN
KEHIDUPAN
PENUH KEAMANAN
IMPIKAN KEINDAHAN YANG ABADI

MAHUKAN KEDAMAIAN,
TOLAK PEPERANGAN
VIVA LA PEACE VIVA LA PEACE

PUKUL MEREKA DALAM DIAM
PARAH LUKANYA MAKIN MENDALAM,
PUKUL MEREKA DALAM DIAM
BIAR SAKITNYA KIAN MENCENGKAM
PUKUL MEREKA DALAM DIAM
SEPERTI API DALAM SEKAM
PUKUL MEREKA DALAM DIAM
BIAR PERITNYA KIAN MENYULAM
PUKUL MEREKA DALAM DIAM

TERUSIK HATINYA TERASA GERAM
PUKUL MEREKA DI DALAM DIAM
TERGENTAR HATINYA MENIMBULKAN SERAM
PUKUL MEREKA DI DALAM DIAM
BERPISAHLAH BENCI TERURAILAH DENDAM
PUKUL MEREKA DI DALAM DIAM

PUKUL MEREKA DI DALAM DIAM

HAK KITA
DIMANAKAH..DIMANAKAH
HAK KITA..HAK KITA
JANJI KAU LONTARKAN,
JANJI KAU TUTURKAN
HILANG..HILANG, TERUS MENGHILANG

DIMANAKAH..DIMANAKAH,
HAK KITA..HAK KITA

PROPAGANDA NISTA ,
DUSTA CELAKA
PALAT DITERIMA,
SENGSARA HINA

DIMANAKAH..DIMANAKAH
HAK KITA..HAK KITA


DURJANA SI DAJJAL
BERIKAN SATU KALIMAH KERAMAT
PEMBAKAR SEMANGAT AURA SANG JEBAT
MENENTANG PETUALANG BANGSAT
MERANAP BANGSAKU HINGGA AKHIRAT

DURJANA SI DAJJAL
LAKNATLAH ENGKAU

ENGKAU BIJAK MEMBIKIN ANGKARA
SELURUH UMAT PORAK PERANDA
ANGKARA KAU WAHAI SI DAJJAL..
NERAKA JAHANAM ENGKAU BERSEMADI

DURJANA SI DAJJAL
LAKNATLAH ENGKAU

KEDAMAIAN JALAN HITAM
OOO.. INIKAH DICARI...
KEDAMAIAN HAKIKI..
KINI TIADA LAGI..
ERTI SAYANG DALAM DIRI
BENARKAH.. BENARKAH IA..
KEDAMAIAN SEBENAR..
MASIH LAGI SURAM KELAM
MASIH LAGI TERCARI-CARI
OOO JALAN HITAM..
JADI PILIHAN..
BUAT MU TEMAN BAGAI TIADA..
ERTINYA LAGI KEINDAHAN
DIDUNIAWI..

PABILA JALAN HITAM
DICIPTA
SEOLAH
TIADA BEZANYA
ANTARA PALSU DAN NYATA.
ITUKAH KESUDAHANNYA
MENGAPA ..
TEGAR KAU MEMILIH IA
DIDEPAN
TERBENTANG CAHAYA
LORONG KEBENARAN..
DISIMPANG TUJU KE NERAKA

OOO JALAN HITAM..
JADI PILIHAN..
BUAT MU TEMAN
BAGAI TIADA..
ERTINYA LAGI KEINDAHAN
DIDUNIAWI..

DI JALAN HITAM..
KAU MENCARI
DIJALAN HITAM..
KAU BERDIRI
DIJALAN HITAM..
KAU BERSEMBUNYI..
MENYENDIRI 


TITLE: WAR BRUTALITY (DEMO)
YEAR:2014

WAR BRUTALITY
WAR BRUTALITY
PEOPLE DYING 
STUPID THINKING 

THOUSAND CORPSE 
BLOOD COMING DROP
NEVER STOP  
DIE WITHOUT HOPE
PEOPLE DYING  
CHILDREN CRYING 
NO MORE SMILING
DIE DIE DIE
HUMAN SUFFER  
NO MORE FUTURE
NO MORE TEARS  
DIE DIE DIE
PEOPLE KILLED 
NO HUMANITY 
DO YOU FEEL?  
HAPPY ONLY DREAM

WAR BRUTALITY
PEOPLE DYING  
STUPID THINKING

APA ERTI KITA KAWAN
APA ERTI  KITA KAWAN   
BALING BATU  SEMBUNYI TANGAN 
APA ERTI  KITA KAWAN
LEMBUT LIDAH  TIDAK BERTULANG   

TANAM TEBU  DITEPI BIBIIR 
MANIS SENYUMANBERKATA 
 MASA TIBA  UNTUK DISINGKIR 
KATA MULA  BERSULAM DUKA 

BICARA MULA  MEMBERI DUKA 
TIADA LAGI  TOLAK ANSUR 
TERSIRAT DENDAM MENJADI AGENDA
TUNGGU MASA  DI LUMAT HANCUR

DEMOKRASI ITU DUSTA
DEMOKRASI ITU DUSTA 
MEREKA CUMA BERPURA 
AKIBAT MABUK KUASA   
GILA PANGKAT HARTA
DEMOKRASI ITU DUSTA 
MEREKA CUMA BERPURA 
SEOLAH TIADA APA   
AKIBAT DOSA NODA 

DEMOKRASI ITU DUSTA   
KUASAI TIPU DAYA 
PEMIMPIN YANG GILA   
AKIBAT MABUK KUASA

DEMOKRASI ITU DUSTA 
MEMANG CELAKA

PROVOKASI HATI MATI
SATU DEMI SATU  
 PEKUNG TELAH TERBUKA 
SATU DEMI SATU   
KEBATILAN TELAH MENJELMA  
 SATU DEMI SATU 
 AIB TELAH DIBUKA 
SATU PERSATU  
 FITNAH TELAH MENJELMA 

MULA RASA BENCI
TAMBAH SAKIT HATI 
MELUAT DALAM DIRI  
 PROVOKASI HATI MATI 
MULA RASA  SANGSI 
TAMBAH DENDAM LAGI
 MENYUMPAH DALAM DIRI   
PROVOKASI HATI MATI 
 
PROVOKASI 
MEMBINASAKAN 
MEMUDARATKAN 
MEMUALKAN 
PROVOKASI 
MENAKUTKAN 
MENYERAMKAN 
MENYESATKAN
PROVOKASI 
MEMBEBANKAN 
MENHANCURKAN 
MEMUSNAHKAN 
PROVOKASI 
PENENTANGAN 
PERMUSUHAN 
BERANTAKAN

HELLBANGERS
BLACK OR WHITE  
 WE NEVER CARE  
 AS LONG YOU WANT   
TO BE THERE
BEAT COMING FAST   
WE NEVER SLOW 
 CROWD COMING DOWN   
ENJOY THE SHOW 

HELLBANGERS    
WHAT YOU SAY…   
HELLBANGERS 

CIRCLE PIT  AND MOSHING   
NO RITUAL   
 JUST BANGING 
STAGE DIVING 
HELLBANGERS    
WHAT YOU SAY… 
HELLBANGERS 
IN DEEP  IN YOUR HEARTS  
 HELLBANGERS…

MATI  HIDUP SEMULA
AWAN TELAH BERLALU 
MENDUNG MASIH KELABU 
MENITI HENTIAN TERAKHIR 
 MARA ATAU TERSINGKIR 

INGIN KU BANGUN  
 LANGKAH HARUS KU SUSUN 
MENONGKAH ARUS GELORA   
DIHANYUT DOSA SILAM 

MATI HIDUP SEMULA 
TERIMA PELUANG KEDUA 
MATI HIDUP SEMULA   
HADAPI DUGAAN DUNIA
MATI HIDUP SEMULA   
ADAKAH ADA HIKMAHNYA 
MATI HIDUP SEMULA  
 HARAP NIKMAT BAHAGIA

JASAD DAN JIWA INI 
 ROHANIKU BERISI 
PADANYA AKU BERSERAH 
BERANIKU MELANGKAH 
HIDUPKU BERERTI   
CAHAYA KEMBALI LAGI
MENGHARAPKAN NIKMATNYA 
SEGALANYA AKU REDHA




TITLE : HUMAN'S SUFFER (DEMO)
YEAR: 2015

HUMAN’S  SUFFER
HUMAN SUFFER.
INJUSTICE IN THE WORLD
CHRONISM.
WORK ONLY FOR THEMSELF.

HUMAN SUFFER.
INJUSTICE IN THE WORLD
SEX ABUSE CHILD.ABUSE
LIVING. NO HUMANITY

HUMAN SUFFER.      
 INJUSTICE  IN THE WORLD
WAR CRIME
MURDER CRIME.
LIVING WITHOUT TRUST

HUMAN SUFFER INJUSTICE.
IN THE WORLD
GREED FEEDING.
 TAX INCREASING
PEOPLE SUFFER

HUMAN SUFFER.INJUSTICE
IN THE WORLD
HUMAN SUFFER.
JUSTICE IS BULLSHIT

BENEFIT CONTRADICTION
WE GET EDUCATION.
BUT HAVE LIABILITY
FEED THE GREED.
TRAPPED IN POLICY
GOVERMENT PARADOX.
GOVERMENT PROPAGANDA.
THROW IN BOX 
RAPE IN AGENDA 
BENEFIT CONTRADICTION.

LOVE OUR COUNTRY .
HATE OUR AUTHORITY
LOVE OUR COUNTRY .
HATE OUR POLICY
BENEFIT CONTRADICTION .
IT REALLY SUCKS

INCREASE ALL PRICES
SALARY STILL SAME
INCREASE MAXIMUM PRODUCTIVITY
PAY STILL THE SAME 

 PENINDASAN GOLONGAN BAWAHAN

DITINDAS, MENINDAS,
PENINDASAN GOLONGAN BAWAHAN
DITINDAS KEJAM
 SEPERTI HAMBA
TURUTKAN JUA
WALAU HATI MERANA/TERSIKSA
ATAS KETAWA
BAWAH MERANA
AZAB DUNIA
BAWAH TETAP TERASA
TERIMA UNTUNG
BERLIPAT GANDA
AZAB DUNIA
MENJADI MANGSA
DIMANAKAH SUARA KEADILAN
CUMA MERAIH SOKONGAN
KUASA POLITIK KO DAMBAKAN
NASIB RAKYAT
JENAKA GURAUAN

STOP THE ABUSE

DOMESTIC VIOLENCE
LOST HUMANITY
CHILD MOLESTED
WOMEN RAPED
HOMICIDE AND SUICIDE
BLAME THE VICTIM
INFECTION AND DISEASE
FUCK THE ABUSER
STOP THE ABUSE
STOP THE SILENCE
STOP THE ABUSE
INHUMATE THE CRIME

STRESS DISORDER
 VIOLENT BEHAVIOUR
SEXUAL EXPLOITATION
 CHRONIC DEPRESSION
PSYCHO TRAUMA
FEAR STIGMA
DEVIL DESIRE
ANIMAL KILLER

VIVA LA PEACE 

TAK MAHU HIDUP
DALAM KETAKUTAN..
TAK MAHU HIDUP
DALAM SENGSARA
TAK MAHU HIDUP
DALAM HURU HARA..
TAK MAHU HIDUP
DALAM KESEPIAN
MAHUKAN KEDAMAIAN
TOLAK PEPERANGAN
VIVA LA PEACE
TAK MAHU LAGI 
MENJADI KORBAN..
TAK MAHU LAGI 
MENJADI HAMBA
TAK MAHU LAGI 
BERSENGKETA..
TAK MAHU LAGI    
HIDUP DERITA
MAHUKAN KEDAMAIAN,
TOLAK PEPERANGAN
VIVA LA PEACE 
VIVA LA PEACE

INGINKAN KEHIDUPAN
YANG HARMONI
IMPIKAN KEHIDUPAN
PENUH KASIH SAYANG
MENGHARAPKAN
KEHIDUPAN PENUH KEAMANAN
IMPIKAN KEINDAHAN 
YANG ABADI

MAHUKAN KEDAMAIAN
TOLAK PEPERANGAN
VIVA LA PEACE VIVA LA PEACE